6 - 12 Ay Döneminde Bebeğinizin Gelişimini Destekleyici Oyun ve Aktiviteler


Birlikte geçirdiğiniz her anı bebeğiniz için bir öğrenme deneyimine dönüştürmeniz ve onun gelişimini desteklemeniz mümkün. Bebeğinizin gelişimini ve yaşla birlikte ortaya çıkan becerilerini destekleyici oyun ve aktivite önerilerini her ay sizlerle paylaşacağız. Bu yazımızda 6-12 ay dönemini ele alacağız.

 
6-12 Ay Döneminde Neler Oluyor? 
6. ayını tamamlayan bebeğiniz artık çok daha aktif ve gözlemci. Sizin tepkileriniz ve yüz ifadelerinize karşı da oldukça duyarlı. Yeni bir durum ve/veya kişi karşısında vereceği tepkiyi size bakarak belirler. Eve gelen bir kişiye siz gülümsüyor ve mutlu olduğunuzu gösteriyorsanız o da bu kişinin güvenilir olduğunu düşünerek ona yaklaşabilir. Bu dönemde bebeğiniz yabancı kişilerden korkabilir ve  güvende hissetmek için size ihtiyaç duyar. 
 
Bebeğiniz çevresinde bir etki yarattığını görmeye de bayılır. Yere bir oyuncak düşürdüğünde arkasından bakmaya başladığını da fark etmiş olabilirsiniz. Göremediği nesnelerin de var olmaya devam ettiğini yani yok olmadığını artık anlayabilir. 8-9 aylık dönemde, ayrılıkişesi adını verdiğimiz bir durum ortaya çıkar ve bebeğinizin sizden ayrılırken önceden olmadığı kadar fazla tepki gösterebilir. Sizi göremese bile bir yerlerde olduğunuzu bildiği için sizi tekrar yanına getirmek için ağlayabilir. Bebeğinizi kısa süreli ayrılıklarınıza alıştırmak için evden ayrılırken bir rutininiz olması oldukça önemlidir. Bebeğiniz fark etmeden evden ayrılıyorsanız bebeğiniz arkasını döndüğü her an gidebilirsiniz diye düşünerek size daha fazla yapışabilir. Bebeğinizden ayrılırken kararlı ve keyifli bir tavırda olun. Onu sevdiğinizi söyleyin ve evden çıkın. Zaman içinde eve geri döndüğünüzü gördükçe bebeğiniz kendini daha güvende hissedecek ve ayrılıklarınıza daha az tepki göstermeye başlayacaktır. Unutmayın, buişeler de gelişimin bir parçası ve bebeğinizin gelişim basamaklarını hızla tırmandığını gösteriyor. Sevgi, rahatlatma ve biraz cesaretlendirme ile bebeğiniz bunun da üstesinden gelecektir. 


 
6. aydan itibaren bebeğiniz kendi başına desteksiz bir şekilde oturabildiğinden nesneleri iki elini kullanarak da keşfetmeye başlar. Vücudunu ileri/geri, sağa/sola hareket ettirerek bazen de göbeği üstünde sürünerek, emekleyerek uzağındaki nesnelere ve oyuncaklara ulaşabilir. Bu dönemin sonlarına doğru sizin elinizi tutarak ya da koltuktan destek alarak ilk adımlarını atmaya bile başlayabilir. Bebeğinizin sesini ve sevinç çığlıklarını çok daha fazla duymaya başlamış olmalısınız. Cıvıldama dönemindeki bebeğiniz sizinle iletişim kurar size karşılık verir. Mutlu veya kızgın olduğunu göstermek için sesini farklı şeerde de kullanır. 
 
6-12 ay döneminde nesneleri/oyuncakları yere atma, sallama, sıkma, birbirine veya masaya vurma, ısırma, yuvarlama gibi davranışlar ile açma-kapama, üst üst dizme, iç içe geçirme, doldurma ve boşaltma sıklıkla gözlemlenir. Bebeğiniz aynı şeyleri tekrar tekrar yapmaktan hoşlanır çünkü ancak bu sayede yeni öğrendiği becerileri pekiştirebilir. Tekrarlar aynı zamanda bebeğinizin hafızasının gelişimi için de gereklidir.
 
6-12 ay dönemine yönelik oyun ve aktiviteler:
1. İki havluyu içiçe geçirip rulo halinde katlayın. Rulo haline getirdiğiniz havluya bebeğinizi karın üstü yatırın ve kafasını bir yöne çevirin. Ellerinizle sırtından destekleyin. Yavaş hareketlerle öne-arkaya ve sağa-sola sallayın. Sallarken bir şarkı da söyleyebilirsiniz (Bebeğimi sallıyorum. Bir o yana bir bu yana&hellip gibi) 
 
2. Bebeğinizi yüzüstü bıraktığınızda ileri doğru gitmesi için biraz uzağına ilgisini çekebilecek bir oyuncak yerleştirin. Oyuncağa doğru ilerlemeye çalışırken ''Az kaldı. Biraz daha. Yapabilirsin. Hadi'' gibi cesaretlendirici sözlerle bebeğinizin emeklemesine destek olabilirsiniz.
 
3. Bebeğinizi dizlerinizin üzerine alın ve zıplatın. Zıplatırken ''Zıp zıp zıplayalım, yukarı, aşağı, zıııppppp'' gibi bir şarkı da söyleyebilirsiniz. Biraz sürprizli olması için ''zıııpppp'' derken dizlerinizi açarak (aynı zamanda bebeğinizi belinden tutarak) bebeğinizi aşağı doğru kaydırabilirsiniz.
 
6-12 ay dönemine yönelik oyun ve aktivitelerin devamı için bizimle kalın&hellip J
 

 


rsm

Yeşim Çaylaklı

Uzman Psikolog , Çocuk Gelişim Uzmanı

[email protected]


geri
WhatsApp Destek İletişim