0-6 Ay Döneminde Bebeğinizin Gelişimini Destekleyici Oyun ve Aktiviteler


Birlikte geçirdiğiniz her anı bebeğiniz için bir öğrenme deneyimine dönüştürmeniz ve onun gelişimini desteklemeniz mümkün. Bebeğinizin gelişimini ve yaşla birlikte ortaya çıkan becerilerini destekleyici oyun ve aktivite önerilerini her ay sizlerle paylaşacağız. Bu yazımızda 0-6 ay dönemiyle başlıyoruz.
 
0-6 ayda neler oluyor?

0-6 ayda bebekler duyu organlarını kullanarak etraflarını keşfetmeye, tanımaya başlarlar. Gözleriyle takip eder, kafasını sesin geldiği yöne doğru çevirir, gülümser, sesler çıkarır elini, ağzını ve ayaklarını kullanarak araştırmaya ve öğrenmeye çalışır. Özellikle insanların yüzleriyle çok ilgilidir. 
 
Bu aylarda bebekler ilginç nesneler görmekten, ilginç sesler duymaktan ve çeşitlilikten hoşlanırlar. Dokunma, elinde tutma, sallama, ağzına götürme, ayağıyla vurma gibi davranışlar gösterirler. Bir yerden sarkan ve hareket eden nesnelerle ilgilenirler. 
 
Çeşitli çıngıraklar, diş kaşıyıcıları, hafif ve dayanıklı bez oyuncaklar, sıkınca ses çıkaran oyuncaklar, beşiğinin üzerinde ya da yanında asılı olan ve bebeğinizin ayağıyla vurabileceği ya da eliyle kavrayabileceği oyuncaklar, sallayınca ses çıkaran yumuşak küpler iyi birer oyuncak natifi olabilir. Ayrıca farklı dokulardaki yumuşak toplar da ilgilerini çeker. Müzik kutuları, ninni cdleri, pelüş, kadife oyuncaklar, yumuşak el kuklaları (yetişkinin tutması şartıyla), beşiğine bağlanmış kırılmaz ayna ve kitaplar da yine bu dönemde bebeğinizin ilgi göstereceği materyallerdendir.



0-6 Aya Yönelik Oyun/Aktivite Önerileri:

1. Bebeğiniz sırt üstü uzanırken parlak bir nesneyi (renkli eşarp, mendil) veya oyuncağı bebeğinizin gözünün önünde tutun. Nesneyi yavaşça hareket ettirin ve bebeğinizin gözüyle takip etmesini bekleyin. Sağa ve sola hareket ettirerek bir süre bebeğinizin nesneyi takip etmesini sağlayın.  Eğer kendi eliyle tutmaya istekli olursa birlikte de tutabilirsiniz.
 
Bebeğin görme duyusunu harekete geçiren uyaranlar bebeğin görüşünü sağlamlaştırmaya yardımcı olur. Bebeğiniz nesneyi takip etmeyi bıraktığında, yorulduğunda dinlenmesi için ona biraz zaman vermelisiniz.
 
2. Bebeğiniz kucağınızdayken onunla göz göze bakarken farklı yüz ifadeleri yapmayı ve sesler çıkarmayı deneyin. Örneğin, gözlerinizi kırpıştırın, dilinizi çıkarın, ağzınızı buruşturun, dudağınızdan bazı sesler çıkarın, abartılı dudak hareketleri ve mimikler kullanarak şarkı söyleyin. Bebekler insan yüzüne bakmaktan çok hoşlanırlar. Bu nedenle mimikleriniz ve çeşitli ifadelerinizle yüzünüz onlar için önemli bir keşif alanıdır.
 
3. Bebeğiniz kucağınızdayken veya sırt üstü uzanırken işaret parmağınızı onun elinin içine koyun. Refleks olarak parmağınızı tutacaktır. Parmağınızı tuttuğunda yavaşça ileri-geri, sağa-sola hareket ettirin. ''Aferin sana. Ne kadar da güçlüsün'' gibi ifadeler kullanın. Bu oyun bebeğinizin ellerini ve parmaklarını güçlendirirken aynı zamanda el-göz koordinasyonunu sağlamasına yardımcı olur.
 
4. Bebeğinizi mümkün olduğunca çok duyusal deneyimler yaşamasına fırsat verin. Ellerini ve kollarını farklı dokular/kumaşlarla okşayın. Örneğin, saten, kadife, yün, sünger, kuş tüyü, havlu gibi. Farklı kokular tatması için de benzer yöntemi kullanabilirsiniz. Çiçeği, yeni kesilmiş portakalı, mandalinayı koklamasını sağlamak gibi. Duyma duyusu için de bebeğinizin sesini kaydedebilir ve ona dinlettirebilirsiniz. 
 
0-6 ay dönemine yönelik oyun ve aktivitelerin devamı için bizimle kalın&hellip J
 

 


rsm

Yeşim Çaylaklı

Uzman Psikolog , Çocuk Gelişim Uzmanı

[email protected]


geri
WhatsApp Destek İletişim