rsm

Cemre BİTİRİM (4 Aylık)

 Şuan dışarda bebeğim huzurla uyurken bu yazıyı yazıyorum. Sanırım bundan 3 hafta önce böylesine bir zaman ayırabileceğimi biri söylese inanmazdım.

Bizim Pınar Hanımla tanışmamız ve devamında oturttuğumuz düzenden ve tabi memnuniyetimden bahsetmek istiyorum. İstanbul ve bankacılık hayatından sıkılarak yaklaşık 2 sene önce Çanakkale'ye taşındık. İs hayatıyla hep çocuklara karşı kendimi eksik hissetmişimdir. Şimdi fırsat varken rahat rahat her şeyiyle kendim ilgilenerek bir bebek sahibi daha olmaya karar verdim. Cemre 3. çocuğumuz. Abisi ve ablası uysal sorunsuz bebekler olduğu için kolayca karar verilmiş bir bebek:) Ama gelin görün ki her bebeğin farklı ve deneyimli bir anne olsam da baş edemeyeceğim sorunları oluyormuş.

20 günlükten itibaren sürekli bir sıkıntısı olan ve ağlayan bir bebekti Cemre. Ilk anneliğim olsa abartıyorum her bebek böyle oluyordur derdim ama bir yerde bir sorun olduğunu hissettim açıkçası. Nitekim artarak yüzüne yayılan, kafasının içlerine kadar giden küçük kırmızılıklar olamaya başladı. Devamında bu kulaklarının arkasında yaralara kadar ilerledi. Burnu da doğduğundan beri neredeyse genellikle tıkalıydı kakası da sümüksü. Doktorumuzla görüşerek tahlillerimizi yaptırdıktan sonra Cemre'nin özellikle yumurta ve süt alerjisi olduğuna karar verildi. Cemre 30 günlükken ben sut ve yumurta diyetine başladım. Fakat çocuk o kadar huzursuz ki aksam 9 da başlayıp gece 2lere 3lere kadar durmaksızın ağlamaları kesilmiyordu. Aman uyusun da nerde nasıl uyursa uyusun durumuna gelmiştim. Genellikle memede uyuyor yatırdığımda uyanıyordu. 2 aydan itibaren kullanılan sallanan ana kucağını keşfettim. Artık kucağımdan en azından düşmüştü. Kundak yapıyor ve her uykusunda sallıyordum. Başlangıçta konforlu geldi. Çünkü o zıpzıpta uyurken ben ablasıyla oynayabiliyor abisinin ödevlerini yapmasına yardım edebiliyordum.

Bu sırada doktorumuzla irtibatlı bir şekilde mama takviyesi vermek istedik fakat hiçbir şekilde ne mama ne biberon tutmuyordu. Bende ağladıkça emzirmeye devam ediyordum. 3 aylık olduğunda artık ana kucağında zıplanarak sallanmasının şiddeti artmaya başladı. Küçük hareketlerden daha kafa sarsıcı sallamalara geçmiştik çünkü aksi takdirde uyumuyordu. Geceleri çok kalksa da yatağında uyutma konusunda kararlıydım. Tabi bu 4. aya kadardı. Artık Cemre ana kucağı ve şiddetli sallamak dışında gece dahil hiç bir yerde uyumuyordu. Yatağına yatırsam bile yaklaşık 40 dakikada bir kalkıyor aç olmasa da emiyordu.

Diğer çocuklarımda doğalda kendi oturan düzeni bunda oturtamıyor hem çok yorgun sinirli oluyordum hem de diğer çocuklara hiç vakit ayıramıyor hale gelmiştim. Hatta çocuklar her ne kadar bebek de olsa seni yoruyor ne zaman ağlaması bitecek, çok gürültü yapıyor biz ananede mi kalsak? Ya da Cemre uyuduğu zaman kesinlikle çıt çıkarmamalarını söylediğim için sıkılıyorlar kardeşlerine karşı sanki cephe almaya başlamışlardı. Tam anlamıyla çaresiz, hiç bir şeye yetişemeyen, sinirli biri olmuş çıkmıştım. Ama hayalim bu değildi. Huzur içinde abisi ve ablasını ihmal etmeden büyütmeliydi.

4,5 aylık olduğunda alerjisi yoluna girmiş fakat halen mama almakta direnen bir durumdaydık fakat uyku konusunu düzene oturtma konusunda çok kararlıydım. Hemen bir kaç instagram tavsiyesi ve internet araştırmasıyla 4 kişiye mail attım. Birincisi alerjinin bitmesi sonrasında eğitim verilebileceğini söyledi ve kabul etmedi. Kaldı ki alerjik bir bebek ve bu ömür boyu umarım azalarak Cemre de mevcut olacak. Bu mantıkla ben zıpzıpı hayata devam edecek hiçbir eğitim veremeyecektim. İkincisi biz Pınar Hanımla eğitime başlamış hatta bitmesine 1-2 gün kala mailime dönüş yapmıştı. Üçüncüsü en yakın 1,5 ay sonrasına plan oluşturmak için gün verebiliyordu. Fakat kararlı olduğum için bir an evvel başlamak istiyordum. Dördüncüsü Pınar Hanımdı. Sağ olsun Hatice Hanım hemen mailime dönmüş detaylı aynı gün içinde konuşmuş ben aile bilgi formlarını bile doldurmuş durumdaydım. Tam istediğim gibi çok hızlı bir şekilde başlayabiliyordum. 2 günlük uyku beslenme güncesini de doldurup Cemre 4.5 aylık iken eğitime başlamıştık.

Pınar hanımla ilk telefonla görüşmemizde işine hakim olduğunu hissettim. Bana Cemre'nin yaptığım bazı rutinlerine ek beslenme ve uyuma zamanlarını örnek ile yolladı. Alerji durumuna hiç takılmadık. Ben hem yaz hem kış kullanılabilecek belirgin desenli yani Cemre'nin gördüğünde tanıyabileceği muslin bir örtü ve minik pembe bir tavşan edindim ve ilk uykusu ile gündüz başladık.

Küçük olması sebebiyle olabilir ilk gün 20 dakika ağlamayı geçmedik. 20 dakika sonrasında rahat yatağında 1 saat uyudu. Etrafımdaki kimse işe yarayacağını düşünmüyordu. Özellikle çiçeklere iyi geceler demenin yada rutindeki konuşmaların saçma bebeğin anlayacağı şeyler olmadığını düşünüyorlardı. Fakat ilk gün yaptıklarımız sonuç almıştı. .Aynı zamanda beslenmesini de program dahilinde yapmış ilk defa doya doya biberonla mamasını içmişti. Onca biberon markası deneyişim gereksizmiş. Meğer çocuk acıkmadan her ağladığında emdiği için mamaya gerek duymuyor vermem sinirlendiriyormuş. Gece ilk defa yine program dahilinde 7:30 gibi uyumuş ara beslenme saatlerinde dahi uyanmamış, sabah 6:30 a kadar deliksiz uyumuştu. Biz aylar sonra oğlumla kitabını okumuş, kızımla da hamur oynamıştık.

İlk günün tahmin ettiğim kadar ıstıraplı geçmemesi beni çok motive etti. Aylar sonra ağlama sesi olmaması yada ayağımda sürekli sallanan bir zıpzıp olmaması süperdi. Eşim çok dahil olmasa da eğitim kısmına ev halkı özellikle abi ve ablamız çok mutluydu.

Aynen devam ediyorduk. Aklıma takılan şeyleri not edip toplu Pınar Hanımla görüşmemizde üstünden geçiyorduk. 5. Günde artık odasında bırakıp çıkıyor 10 dk kadar söylenmeyle karışık ağlama ile uykuya geçiyordu. 1 hafta sonunda evdeki yardımcı ablamıza uyutturmaya başladık. Onu da kabullenmişti. Eve kim gelse tanıdığı yabancı bilmediği uyutması için odasına çıkarttırıyor rutini yaptırıp yatağına bıraktırıyordum. Performans aynıydı.

Fakat henüz ev dışında hiç uyumamıştı. Eğitimin 2. Haftasında doktor kontrolü için İstanbul'a gidecek olmamızı bir fırsat gördüm ve Pınar Hanım&rsquoa danışarak yola döküldük. Gidiş dönüş yaklaşık 8 saat yolculuk da 3 gündüz uykusu 3 beslenme ve gece uykusunun başını sorusuz arabada ve dışarda halledebilmiştik. Cemre saatli düzeni bence çok sevdi. Bazen ben zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum ama uykusuna ya da beslenmesine 15 dakika kala belirtileri vermeye başlıyor ve bakıyorum ki uykusuna yada beslenmesine kısa süre kalmış.

Havaların güzelleşmesiyle 3. Uykusunu da dışarda uyumaya başlamasıyla bende artık eve tıkılmaktan kurtulmuş ve sanki özgürleşmiş gibi kendimi hissetmeye başlamıştım. Hatta kız arkadaşlarımla aylar önce yaptığım küçük tatil programı öncesinde eğitimi bitirdiğime çok mutlu olmuştum. Yanımda götürmüş olsam da Cemre özellikle akşam uykusunda beni hiç üzmemiş yanımda götürdüğüm park yatakta evindeki gibi uyumuştu. Bu sefer Cemre'nin uykusuzluğundan yada ağlamasından değil arkadaşlarımla uzun muhabbetten uykusuz kalmıştım😊 Çünkü Cemre yokmuş gibi koyu bir muhabbete dahil olabilmiştim.

Çok tesadüfi Pınar Hanımla denk gelişmiş olsak da ben sakinliğinden, konuya hakimiyetinden çok memnun kaldım. Hızla cevap veren Hatice Hanım'ı da atlamam lazım tabi.

Kararlılık, verilen tavsiyelere uyum, kimin ne yorum yaptığını dinlememek bence bu konuda kısa sürede sonucu beraberinde getiriyor.
Alerjik bebeği olup bu aşamalardan geçmeyen sanırım yoktur. Biraz bu kitle için deneyimimi paylaşmak istedim.

Cemre sağlıklı rahat uyku uyuduğu icin algıları daha açık. Oyuncaklarla ve abisi ablasıyla daha ilgili. Ayni şekilde abisi ve ablası onlara daha fazla zaman ayırmaya başladığım için daha mutlu. Bense aslında sorun olmayan fakat zaman içinde sorun haline getirdiğim uyku konusunu çözmekten çok mutluyum. Bundan sonra sağlıkla keyifle büyümesine, gelişmesine şahit olmak kalıyor. Tam da hayal ettiğim gibi:)

Dilay Şen Bitirim

geri
WhatsApp Destek İletişim