Bebeklerde Uykusuzluk


Bebeklerde Uykusuzluk

Bebeklerde uykusuzluk, anne babaların bebekleri ile ilgili olarak en sık yaşadıkları sorunların başında gelir. Bütün grafikler ve tablolar bebeklerin yaşına bağlı olarak günde 13-18 saat kadar uyuduğunu gösterir.. Peki teoride olması gereken buysa, neden birçok anne-baba bebeklerinin uyumamasından yakınır? Teoride 24 saatlik bir günün çoğunu uyuyarak geçirmesi gereken bebekler neden pratikte uyumazlar? Daha doğrusu neden kesintisiz uyuyamazlar?

Uyku konusunda biyolojik yatkınlık önemli etkenlerden biridir. Bazı bebekler doğuştan uykucu, bazıları değildir. Fakat uykucu olmayan bir bebeğin bile, yeterli sabır ve kararlılıkla doğru uyku alışkanlıkları edinmesi sağlanabilir.

Bebekler de yetişkinler gibi geceleri birçok kez uyanırlar. Bu, normal uyku döngüsünün bir parçasıdır. Sorun bebeklerin uyanması değil, bu uyanmalardan sonra kendi kendilerine uykuya dalamıyor olmalarıdır. Bebeklere ne zaman ve nasıl uykuya dalınacağını öğretmek anne-babanın görevidir.

Eğer siz de ’’Bebeğimin hiçbir sağlık problemi olmadığı halde neden geceleri defalarca uyanıyor?’’ diyen annelerdenseniz, bebeklerde uykusuzluk sorununun en sık rastlanan 10 nedenine birlikte göz atalım:

1. Açlık: Beslenme, uyku ile direk bağlantılı bir konudur. Karını aç olan bebek uyuyamaz. Fakat birçok anne-bana bu mantıktan yola çıkarak bebeklerinin bütün gece uyanmalarını açlığa bağlarlar (bebeğin mide kapasitesi 8-10 saat beslenmeden dayanabilecek boyuta ulaştığında bile) ve sorun yanlış tespit edildiğinden çözüm bulunamaz. Çocuğunuza doğru uyku alışkanlıkları kazandırmak istiyorsanız, gece boyunca hangi uyanmaların açlıktan hangilerinin alışkanlıktan kaynaklandığını anlamaya çalışıp, alışkanlık uyanmalarını zamanla ortadan kaldırabilirsiniz.

2. Islak Bez: Bebekler gece boyunca birçok kez altlarını ıslatırlar. Bazen bundan rahatsız olmadan uykularına devam ederler ama çoğunlukla huzursuz olup ağlarlar. Geceleri bebeğinizin altını değiştirirken ışığı çok açmamaya, onunla çok konuşmamaya özen göstermeli ve işiniz biter bitmez uykusuna kaldığı yerden devam edebilmesi için bebeğinizi yeniden yatağına koymalısınız.

3. Alışkanlıklar: Yanlış uyku alışkanlıkları, bebeklerde uykusuzluk sorununun en önemli ve çözümü diğerlerine göre daha zor olan nedenlerinden biridir. Bebekler tekrar yoluyla öğrenir. Bebeğinizi bu zamana kadar hep emzirerek, sallayarak, koridorda omzunuzda taşıyarak, biberon vererek, arabasında gezdirerek vs. uyuttuysanız, bebeğiniz uykuyu bu hareketlerde bağdaştırmıştır ve gece uyandığında da yeniden uykuya dalabilmek için bunların yapılmasını ister. Bu konuda da tamamen haklıdır, çünkü bunlar olmadan nasıl uykuya dalabileceğini bilemez.
Birçok zaman çaresizlikten, yorgunluktan, bıkkınlıktan dolayı hepimizin başvurduğu bu yanlış uyutma teknikleri, defalarca tekrarlandığında bize çok daha büyük problemler olarak geri dönerler. Zorlu ilk ayları sağ salim atlattıktan sonra amacınız bebeğinizi uyutmak değil, ona nasıl uykuya dalınacağını öğretmek olmalıdır.

4. Gündüz Uykularının Süresi ve Zamanlaması: Bebeğinizin gündüz uykularının iyi olması gece uykularını da olumlu etkileyecektir. Tabii tersi de geçerlidir. Gereğinden kısa süren gündüz uykuları bebeğinizin gün içinde aşırı yorgun düşmesine neden olur. Gündüz uykularının gereğinden uzun sürmesi ise bebeğinizin gece uykusundan çalarak zor uyumasına veya sabah çok erken uyanmasına neden olabilir.

5. Bebekle aynı odada uyumak: Genellikle gece emzirmelerinin sık olduğu ilk aylarda bebeğinizin sizinle aynı odada yatması faydalı olabilir. Eğer bu ilk ayları atlattıktan sonra bebeğinizin kendi odasında uyumasını planladıysanız, 3 aylık olduğunda artık bu geçişi yapabilirsiniz. Aksi takdirde bebeğinizin uyurken çıkarttığı uyku sesleri sizi, sizin de en küçük bir hareketiniz bebeğinizi uyandırabilir.

Bebeğim defalarca uyanıyor 6. Bebeğinizin Fiziksel Gelişimi: Bebekler ilk bir yıl içinde fiziksel anlamda çok hızlı bir şekilde gelişim gösterirler. Dönmek, oturmak, emeklemek, ayakta durmak veya yürümek gibi becerileri ilk edindikleri dönemlerde, geceleri de bu yeni ve heyecan verici becerilerini pratik yapmak isterler. Ama aynı zamanda uykuları da olduğu için ne yapacaklarını bilememekten dolayı huzursuzlaşabilirler. Bu tür hızlı gelişim dönemlerinde, harcadıkları enerji miktarı da arttığı için daha çok acıkırlar ve normalde kesintisiz uyuyan bebekler bile geceleri acıkarak uyanabilirler.

7. Erken Müdahale Etmek: Bebekler sakin uyumazlar. Uyurken gülümserler, iç geçirirler, diş gıcırdatırlar, inlerler, homurdanırlar. Bazen de uyanıp biraz kendi kendilerine konuşup tekrar uykuya dalarlar. Eğer her küçük ses duyduğunuzda bebeğinizin odasına girip müdahale ederseniz, zaten uyuyan veya bıraksanız kendi kendine yeniden uyuyacak olan bebeği uyandırıyor olabilirsiniz. Bebeğiniz gerçekten ağlıyorsa tabii ki müdahale etmelisiniz.

8. Diş Çıkartmak: Geceleri kesintisiz uyuyabilen bebekler bile dış çıkartma döneminde gece boyu defalarca uyanabilirler. Diş çıkartma sıkıntıları genellikle üç gün kadar sürer. Sonrasında bebeğiniz doğal olarak eski uyku düzenine dönebilir veya bu konuda sizin desteğinize ihtiyaç duyabilir.

9. Katı Gıdaya Geçiş: Katı gıdaya geçildiği ilk dönemlerde bebeğinizin sindirim sistemi henüz bu yiyeceklere alışkın olmadığı için farklı tepkiler verebilir ve bebeğinizin gece gaz sorunu ile uyanmasına neden olabilir. Katı gıda olarak bebeğinize ilk önce hangi besinleri vermeniz gerektiğini doktorunuza danışmalısınız. Bebeğinize ilk defa vereceğiniz yiyecekleri sabah saatlerinde verirseniz, herhangi bir gaz sorunu ortaya çıksa bile gece uykuları olumsuz etkilenmeyecektir.

10. Rutin Dışı Günler: Seyahatler, annenin işe başlaması, yeni bir bakıcı, yoğun hafta sonu aktiviteleri, kalabalık misafirler, yeni bir oyun grubuna katılmak gibi birçok durum bebeğinizi ruhsal ve fiziksel olarak etkileyebilir ve kesintisiz uyuyan bebeklerde bile gece uyanmalarına neden olabilir. Bu tür durumlarda en kısa zamanda günlük rutinlere yeniden dönüş yapılırsa, gece uyanmaları alışkanlık halini almadan son bulur.
 

geri
WhatsApp Destek İletişim