Bu aylarda artık bebeklerin gündüz uykuları düzene girmiştir. Biri sabah diğeri öğleden sonra olmak üzere gün içinde iki kez uyurlar. 12. Aya doğru tek gündüz uykusuna geçme zamanı geldiğine dair işaretler verebilirler. Bu geçiş dönemlerinde gece uykusuna erken yatırmak (18:00 - 19:00 civarında) gerekebilir.

Ayrılık kaygısının yaşanabileceği bir dönemdir. Bazı bebekler bunu çok hafif atlatırken, bazıları ise çok yoğun yaşayabilir ve bu durum uyku düzenini etkileyebilir. Bu zamana kadar çok iyi uyuyan bebekler bile, eğer ayrılık kaygıları yoğunda uykuya geçişte sorun yaşayabilirler.


9-12 ay arasındaki bebeklerin genellikle gece beslenme ihtiyacı ortadan kakmıştır ve geceleri 11-12 saat kesintisiz uyuyabilirler. Eğer bebeğiniz hala geceleri sık sık uyanıyorsa ve gündüzleri yeterli beslendiğinden eminseniz, bu uyanmaların nedeni çok büyük ihtimalle alışkanlıktır. Biraz çaba ve sabırla bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
 

Bu dönemde bebeğinizin daha iyi uyuması için neler yapabilirsiniz?

  • Bebeğiniz ayrılık kaygısı yaşıyorsa ve yatağına koyduğunuzda ağlamaya başlıyorsa, gündüzler ce-e gibi oyunlarla bir yere gitseniz bile her zaman geri döneceğinize dair O’na güven verebilirsiniz.
  • Gündüzleri iki kez uyuyan bebeğiniz bu iki uykusundan birine geçişte ağlamaya başladıysa veya bu uykusunu çok kısa uyuyorsa, bu uykuya artık ihtiyaç duymuyor olabilir. İki uykudan tek uykuya geçiş dönemi zor bir dönemdir ve genellikle 12-18. Aylar arasında tamamlanır. Gündüz uykularının süresini ve zamanlamasını ayarlayarak bir süre daha günde iki kez uyumasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz son öğlen uykusundan saat 15:00’ten önce uyandıysa, gece uykusuna en geç saat 19:00 gibi yatmasını sağlayın. Aksi taktirde  gece uykusu öncesinde aşırı yorulabilir ve bu durum gece uyanmalarına neden olabilir.
  • Yürüme becerilerini yatağında geliştirmemesi için gün içinde bol bol hareket etmesini, yeni öğrendiği becerilerini pekiştirmesini sağlayın. Aksi taktirde gece uyanıp antrenmanlara başlayabilir.
  • Diş çıkartırken yaşadıkları sıkıntılar bebeklerin uykularını da olumsuz etkileyebilir. Eğer bebeğinizin uykuları normalde düzenliyse, 2-3 gün süren diş sıkıntısı sonrasında sizin de yardımınızla eski düzenine dönmesi sorun olmayacaktır.  Diş çıkartma dönemi uyku eğitimine başlamak için doğru bir zaman değildir.
  • Uyku saati öncesinde televizyon seyretmek bebeğinizin uykusunu olumsuz etkileyebilir. Günün bu son saatlerinde daha sakin aktiviteler tercih etmek, bebeğinizin daha iyi uyumasını sağlayacaktır.

Bu önerilere ek olarak daha erken aylardaki uyku tavsiyelerimize de bir göz atmak isteyebilirsiniz.

WhatsApp Destek İletişim