Uyku öncesi rutini nedir?


Uyku öncesi rutini nedir?

Uyku öncesi rutini, bebeğinizin sakinleşmesini ve uykuya geçiş için hazırlanması sağlar. Bebeğinizi uykuya hazırlamak için neler yapacağınıza bebeğinizin yapısına ve isteklerine göre karar verebilirsiniz. Örneğin banyo yapmak birçok bebek için rahatlatıcı bir uyku öncesi rutini olabilirken, bazı bebeklerin de daha çok hareketlenmesine neden olabilir.

Bebeğinizin uyku işaretlerini gördüğünüzde fazla gecikmeden uyku öncesi rutininize başlamalısınız. Bu rutinin ne kadar süreceği tamamen size bağlı.

Bazı bebekler uzun uyku rutinlerden hoşlanırlar. Bu bebekler için örnek bir rutin; bebeğinizi odasına götürmek, uyku müziği açmak, perdeleri kapatmak, masaj yapmak, pijamalarını giydirmek, sarılıp şarkı söylemek veya kitap okumak, iyi uykular diyip yatağına koymak şeklinde olabilir.

Bazı bebekler ise uyku öncesi rutinin uzun olmasından hoşlanmazlar ve uzatırsanız huzursuz sesler çıkartarak rahatsızlıklarını belli ederler. Bu durumda bebeğinizi odasına götürüp, perdeleri kapatıp, pijamalarını giydirip, öpüp iyi uykular dileyerek yatağına koyabilirsiniz.

Bebeğiniz 3 veya 4 aydan küçükse, hem gündüz hem de gece uykusundan önce rutinin bir parçası olarak bebeğinizi kundaklamanızı öneririz. Küçük bebeklerin kol ve bacakları istemsiz şekilde hareket eder ve bu kontrolsüz hareketler bebeğinizi uyandırabilir. Ayrıca annesinin rahminde sıkışık bir alanda yaşamaya alışmış olan bebek, kundaklandığı zaman kendisini yine annesinin rahmindeki gibi güvende hissedecektir.

Uyku rutininizin hep aynı olması çok önemli. Rutininiz banyo-masaj-ninni-iyi geceler öpücüğü-şeklinde ise, bebeğiniz iyi geceler öpücüğünden sonra uyku vaktinin geldiğini bilecektir. İyi geceler öpücüğünden sonra masaj yaptığınızda kafası karışacak ve uykuya geçişi zorlaşacaktır. Bebeğiniz büyüyüp çocukluğa doğru geçtikçe rutininizi onun istek ve ihtiyaçlarına uygun hale getirmelisiniz. Örneğin zamanla ninnilerin yerini masallar, sonrasında da tatlı sohbetler alabilir.

Uyku rutinlerinizin korkutucu veya üzücü unsurlar içermemesine dikkat edin. Masallarınızda korkunç hayvanlar, canavarlar olmasın. Ya da masal kahramanınız annesinden ayrı düşmesin. Kelimeleri tam olarak anlamasalar bile, bebeklerin her şeyi hissettiklerini ve aslında tahmin ettiğinizden daha çok şeyi anladıklarını hiç unutmayın.

geri
WhatsApp Destek İletişim