Neden Bebeğim Uyumuyor


Neden Bebeğim Uyumuyor

Bebeğim Uyumuyor

Bebeklerin gece boyunca kesintisiz uyumaları mümkün müdür?

Hayır.

Peki yetişkinlerin gece boyunca kesintisiz uyumaları mümkün müdür?

Yanıt aynı, hayır.

Bebek Nasıl Uyutulur?

Şöyle açıklayalım:

Hepimiz gece boyunca uykunun çeşitli evrelerinden geçiyoruz. Uyanıklık ile uyku arasındaki evreden başlayıp hafif uykuya, sonra derin uykuya ve sonunda REM uykusuna (rüya uykusu) geçiş yapıyoruz. Yetişkinlerde yaklaşık her 90 dakikada bir bu döngü tekrarlanıyor. Rüya gördüğümüz REM uykusunun sonunda hafif bir uyanıklık yaşıyoruz. Bu sırada uykuya daldığımız koşullar aynıysa (üzerimiz örtülü, yastığımız yerinde, ışıklar kapalı vs. ) genellikle hafif bir hareket edip, belki öbür yöne dönüp uyumaya devam ediyoruz. Ancak bu hafif uyanıklık sırasında gece ilk uykuya daldığımız koşulları değişmiş bulursak (yataktan düştüysek, yastık yoksa ışıklar açılmışsa vs.) çok büyük ihtimalle önce bunları düzeltip sonra uyumaya devam ediyoruz. Bu koşulları eski haline getirmek için kimseye ihtiyaç duymuyoruz.

Bebeklerde ise durum farklı. Bizlerde 90 dakikada bir tekrarlanan uyku döngüsü bebeklerde 45 dakikada bir tekrarlanıyor (bu yüzden bazı bebeklerin öğlen uykuları istisnasız hep 45 dakika sürer, birinci döngüyü tamamlayıp ikinciye geçerken uyanırlar ve tekrar uykuya dönemezler). Bebeklerin uyku döngüsünün büyük kısmı hafif uykuda geçiyor ve 45 dakikalık uyku döngüsü nedeniyle hafif uyanıklık yaşadıkları geçişleri bizlerden daha sık yaşıyorlar.

Peki bütün bebekler bu geçişleri yaşıyorsa, neden bazı bebekler sabaha kadar kesintisiz uyuyabilirken bazıları neredeyse her saat başı ağlayarak uyanıyor? Siz de ’’benim bebeğim neden uyumuyor?’’ diye merak ediyor musunuz?

Bebeğim Neden Uyumuyor? Aslında kesintisiz uyuduğunu düşündüğümüz bebekler de geceleri uyanıyorlar fakat tıpkı biz yetişkinler gibi başka birisine (anne veya babasına) ihtiyaç duymadan kendi kendilerine uykuya devam edebiliyorlar. Yani sorun bebeğinizin gece uyanıyor olması değil, uyandığında kendi kendine yeniden uykuya dönemiyor olması.

Bebekler tekrar yoluyla öğreniyor. Eğer bebeğinizi defalarca sallayarak uyuttuysanız, bebeğiniz sallanma ile uykuyu bağdaştırıyor ve her defasında uykuya dalabilmek için sallanma ihtiyacı duyuyor. Bebeğiniz O’nu uyutmak için yaptığız her şeyi (sallamak, emzirmek, kucakta taşımak, arabayla gezdirmek vs) uyku ile bağdaştırmış olduğu için bunları çok büyük ihtimalle gece de yapmak zorunda olacağınızı unutmayın. Bu tür bir durumda ’’bebeğim neden uyumuyor’’ sorusunun yanıtı büyük ihtimalle ’’çünkü bebeğiniz yatağında kendi kendine uykuya dalmayı bilmiyor’’ şeklinde olacaktır. Bebeğiniz hangi koşullarda uykuya daldıysa, gece uyanmalarında da aynı koşulları arayacaktır, tıpkı biz yetişkinlerin yaptığı gibi…

İlk aylardan itibaren bebeğinizin doğru uyku ilişkilendirmeleri yapmasını sağlamanız çok önemli. Bebeğinizi uyutmak yerine O’na kendi kendine nasıl uykuya dalacağını öğretmelisiniz. İlk aylarda bebeğiniz buna henüz hazır olmayabilir, ancak bu eğitimi çok da fazla geciktirmemizi öneririz. Bebeğinizin yaşı büyüdükçe alışkanlıklarına daha çok bağlanacaktır ve bunları değiştirmek daha zor olacaktır. Fakat asla imkânsız değildir!

Uyku eğitimi zaman zaman çok yorucu olabilen ve fazlasıyla sabır gerektiren bir süreçtir. Ancak bebeğiniz kendi kendine uykuya dalmayı öğrendiği zaman, tüm bu çabalarınıza değdiğini anlarsınız.

Pınar Sibirsky

geri
WhatsApp Destek İletişim