Erken uyanma problemi Saat daha sabahın 5'i


Erken uyanma problemi Saat daha sabahın 5'i

 Erken uyanma, bebeklerde en sık rastlanan uyku sorunlarından biridir. Eğer bebeğiniz normalde gece 11 veya 12 saat uyurken bir süredir bu süre 10 saat veya altına düştüyse ve sabah 5 sularında uyanıyorsa, bu durum erken uyanma kategorisine girer. Erken uyanma sorunu bazen günlük rutindeki küçük düzeltmelerle çözülebilirken, bazen de daha uzun ve detaylı bir süreç gerektirebilir.

Sabah daha geç uyanmasını umarak bebeğinizi yatağına geç koyarsanız, tam tersi bir durumla karşılaşırsınız. Geç yatırılmak bebeğinizin aşırı yorulmasına, gece boyunca birçok kez uyanmasına ve hatta sabah normal saatinden daha da erken uyanmasına neden olabilir.

Bebeğinizin gece uyanmasına neden olan tüm etkenler, aynı zamanda O’nun sabah erken uyanmasına da neden oluyor olabilir. Ancak erken uyanmanın muhtemel başka nedenleri de vardır.

Bebeğiniz neden sabahları çok erken uyanıyor olabilir?

1. Gündüz uykuları ihtiyacı olandan fazla olabilir

Bebekler büyüdükçe gün içinde uyanık kalabildikleri süreler de uzar. Bu yüzden gündüz uykularının sayısını ve süresini bebeğinizin yaşına göre ayarlamanız gerekir. Bebeğiniz gündüz üç kez uyuyorsa ve normal dışı bir şekilde sabahları erken uyanmaya başladıysa, gündüz uykularının sayısını ikiye indirme zamanınız gelmiş olabilir. Gündüzleri ihtiyacı olandan fazla uyuduğu için, vücudu bu ihtiyaç fazlasını sabah erken kalkıp gece uykusunu azaltarak dengeler.

2. Gündüz uykuları ihtiyacı olandan az olabilir

Evet, yani yukarıdaki maddenin tam tersinden söz ediyoruz. Eğer bebeğiniz gündüzleri ihtiyacı olandan daha az uyuyorsa, son gündüz uykusu ile akşam yatış saati arasındaki zaman gereğinden uzunsa ve bebeğiniz bu sürede aşırı yoruluyorsa, akşam geç yatıyorsa, tüm bu durumlar da erken uyanma nedeni olabilir. Gündüz uykularının sayısını, süresini ve zamanlamasını bebeğinizin ihtiyacına uygun hale getirerek hem gece uyanmalarının hem de erken uyanma sorununun önüne geçebilirsiniz.

3. Bebeğinizin günlük rutininde kaymalar olabilir

Bebeğiniz bir süredir sabah 5’te kalkmaya başladıysa ve siz O’nun günlük rutinine normalde 7’de başlarken şimdi 5’te başlıyorsanız, gün içinde yaptığınız her türlü aktivite 2 saat öne çekilmiş olur. Normalde kahvaltısını 7’de verip ilk uykusunu 9’da uyutuyorsanız, 5’te uyanmaya başlamasıyla kahvaltı saat 5’e ilk uyku da 7’ye kaymış olabilir. Rutinin bu şekilde günlerce devam etmesi, bebeğinizin saat 5’te uyanmayı alışkanlık haline getirmesine neden olabilir. Bu tür bir durumda, saatini kontrol edebildiğiniz kahvaltı, gündüz uykusu gibi rutinleri her gün 10-15 dakika ileri iterek normal zamanına çekmeye çalışabilirsiniz. Sabah 5’te uyandığında, kahvaltıya kadar olan süreyi ışıkları çok açmadan birlikte sakin bir şekilde geçirebilirsiniz. Bu şekilde zamanla eski rutininize yeniden kavuşabilirsiniz.

4. Çevresel faktörlerden etkileniyor olabilir

Sabah 5 sularında bebekler artık gece uykularının çoğunu tamamlamışlardır ve uyku gereksinimleri azalmıştır. Akşam yattıktan birkaç saat sonra bebeğinizi uyandırmayan bir ses, sabahın bu saatlerinde O’nun uyanmasına neden olabilir. Bebeğiniz erken uyanma problemi son zamanlarda başladıysa, uyandığı saatteki dış etkenleri mutlaka gözden geçirin. Güneş odasına mı doğuyor, o saatlerde evde birileri kalkıp ses mi yapıyor, ya da kaloriferler mi çalışmaya başlıyor… Aklınıza gelebilecek her şeyi düşünün ve eğer elinizdeyse bu dış uyarıcıları azaltmaya çalışın.

5. İhtiyacı olan uykuyu almış olabilir

Her bebek farklı birer bireydir. Bebeklerin gece uyku ihtiyacı normalde 11-12 saatken, sizin bebeğiniz 9 saatte ihtiyacı olan uykuyu alıyor olabilir. Bebeğinizin uykusunu alarak mı yoksa istemeden mi uyandığını biraz gözlemle rahatlıkla anlayabilirsiniz. Eğer sabah 5’te uyandığında keyfi yerindeyse ve birkaç saat içinde tekrar uykusu gelmiyorsa, ihtiyacı olan uykuyu aldığını düşünebilirsiniz. Bu durumda akşam uykusunu adım adım, aşırı yorgunluğa neden olmadan ileri itmeyi deneyebilir ve böylece sabah daha geç uyanmasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın, bu yöntem yalnızca uykusunu alarak erken uyanan bebeklerde uygulanmalıdır. Sabah 5’te uykusunu almadan uyanan bebeğinizi bir de akşam daha geç yatırırsanız aşırı yorularak gece daha da büyük uyku sorunları yaşamasına neden olabilirsiniz.

geri
WhatsApp Destek İletişim