Çocuğum İçin En Uygun Bakıcıyı Nasıl Seçebilirim?


(Uzman Psikolog Yeşim Çaylaklı''''''''''''''''nın Parents Dergisi Ocak 2014 sayısında yayınlanan yazısıdır.)

Çocuğunuzu sizin dışınızda bir kişiye emanet etmek hiç kolay değildir. Bu kişiye nasıl güveneceğiniz, sizin yokluğunuzda en kıymetlinizin bu kişiyle huzurlu olup olmayacağı endişelenmenize neden olabilir. Yanında olmadığınız zamanlarda çocuğunuzun onunla ilgilenen, ihtiyaçlarını karşılayan onu seven ve dinleyen biriyle olması önemlidir. Bu kişi, anne babanın yerini almaya çalışmadan çocukla ilgilenen, onun gelişimini destekleyen biri olmalıdır.

Çocuğunuz için en uygun bakıcıyı seçmek zaman ve bir o kadar da sabır gerektirir. Bu nedenle işe başlama tarihinizden en az bir-iki ay önce araştırmalara başlamanız faydalı olur. Doğru adayı bulmak için birçok görüşme yapmanız gerekebilir. Bakıcı görüşmelerine başlamadan önce bakıcıdan beklentilerinizi (çalışma saatleri, tatil günleri, ücret vb.) ve bu kişide aradığınız özellikleri (yaş, deneyim, eğitim, beceriler, çocuk yetiştirme felsefesi vb.) belirlemeniz seçim yapmanızı kolaylaştırır. Ayrıca güvendiğiniz arkadaşlarınızın fikirlerini ve tavsiyelerini almanız da faydalı olur. Sizinle benzer süreçlerden geçmiş kişilerin deneyimlerini dinlemek bakıcı seçiminde size yardımcı olacak püf noktalarını öğrenmenizi sağlar.

Bakıcı adaylarıyla ilk görüşmeyi telefonda yapabilirsiniz. Telefonda birkaç soru sorarak bu kişinin ikinci aşama olan yüzyüze görüşmeye geçip geçmeyeceğine karar verebilirsiniz. Bu sayede yüzyüze görüşmeyi sadece güçlü gördüğünüz adaylara ayırmış olursunuz. Telefon görüşmesi sonrasında kendinize şu soruları sormanız iyi olur: "Ses tonu size nasıl hissettirdi? Konuşmaktan keyif aldınız mı? Çalışma saatleri ve ücret konusunda hem fikir misiniz?" Eğer bakıcı adayıyla telefonda konuşmaktan hoşlanmadıysanız muhtemelen bu kişiyle yüzyüze görüşmeyi de düşünmezsiniz. İçgüdülerinize her zaman güvenin, sizi yanıltmayacaktır J

Bakıcı adaylarıyla yüzyüze görüşme yapmadan önce kendinize bir liste hazırlamanız faydalı olur. Bu listeye görüştüğünüz adayların dikkatinizi çeken özelliklerini not edebilirsiniz. Daha sonra bu listedeki notlarınıza bakarak adaylar arasından ailenize en uygun görüneni seçebilirsiniz.

Seçeceğiniz bakıcıda bazı özelliklerin olması, çocuğunuzun hayatına giren bu kişiye alışmasını ve onun yanında kendini güvende hissetmesini kolaylaştırır. Peki, bir bakıcıda dikkatle bakılması gereken özellikler neler olmalıdır?

• Arkadaş canlısı, sevecen ve şefkatli olması
• Güleryüzlü olması
• Çocukla yakın ve içten ilişki kurabilmesi
• Çocukla oynamaktan keyif alması, oyunu yönetmeden çocuğun ilgisine göre oyunlar oynaması
• Enerjik, canlı ve hareketli olması
• Duygularını gösterebilmesi donuk bir yüz ifadesinin olmaması
• Çocukla konuşurken göz teması kurması ve onun seviyesine inebilmesi
• Yumuşak ve sakin bir ses tonuyla çocukla konuşması ve onu içtenlikle dinlemesi
• Sorumluluk bilincinin olması
• Sabırlı olması
• Dürüst olması
• Sağlıklı, temiz ve düzenli olması
• Pratik düşünebilmesi ve problem çözme becerisine sahip olması
• Kriz yönetebilme becerisinin olması kriz anlarında sakin ve soğukkanlı kalabilmesi
• Becerikli olması ve aynı anda birden çok işe dikkatini verebilmesi
• Çocuk bakma deneyiminin olması
• Sigara kullanmıyor olması
• İlkyardım bilgisinin olması

Tabii ki tüm bu özelliklerin ötesinde kalbinizin sesini dinlemeniz ve bakıcı adayına güven duymanız en önemlisidir! Çocuğunuzun güvende ve mutlu olduğunu bildiğinizde aklınız evde kalmadan diğer işlerinize yoğunlaşabilir kendinizi daha keyifli hissedersiniz.

Seçeceğiniz bakıcının önceki işlerindeki referansları ve onunla yapacağınız yüzyüze görüşme oldukça belirleyicidir. Yüzyüze görüşme sırasında bakıcı adayının çocuk bakımı ve eğitimi ile ilgili fikirlerini daha iyi anlamak için ona açık uçlu bazı sorular sormayı ihmal etmeyin. Örneğin, "Çocukla ne tür oyunlar oynarsınız?", "Çocuğun yapmasına izin verilmeyecek bir duruma örnek verebilir misiniz?", "Çocuklarla ilgili sabrınızı zorlayan durumlar nelerdir?" Bununla birlikte, "Neden bakıcılık mesleğini seçtiniz?" "En çok sevdiğiniz ve sevmediğiniz özelliğiniz nedir?" gibi sorular seçeceğiniz kişiyi daha yakından tanımanıza yardımcı olur. Bakıcı adayları ile göru¨şu¨rken geleceğe yönelik planları hakkında da sorular sormanız önemlidir. Çocuğunuz zamanının büyük bir kısmını geçireceği bu kişiye bağlanır ve ona alışır. Özellikle 0-3 yaş döneminde bakıcının çok sık değişmesi ve çocuğun her yeni gelen bakıcıya alışma süreci yıpratıcı olabilir. Sağlıklı ve güven dolu duygusal bağ kurmasını olumsuz yönde etkileyebilir.


rsm

Yeşim Çaylaklı

Uzman Psikolog , Çocuk Gelişim Uzmanı

[email protected]


geri
WhatsApp Destek İletişim